Grand Theft Auto IV


Grand_Theft_Auto_IV_cover.jpgSkjermbilde_2011-12-01_kl._13.30.00.png

Hva handler GTA IV om?
GTA IV er det fjerde spillet i den såkalte GTA-serien. Det actionfylte spillet foregår i nåværende tid og handlingen er i Liberty City som skal forestille New York. Dette er lett å kjenne igjen, man kan blant annet se det på alle skyskraperne, og ikke minst
frihetsgudinnen. Hovedpersonen Niko Bellicankommer Liberty City for å legge sitt kriminelle liv bak seg. Igjennom spillet vil du møte på mange problemer (oppdrag). Etter hvert som oppdragene løses vil du stadig oppdage nye ting og folk, og nye deler av byen vil bli tilgjengelig
Dessuten tjener man også gode penger litt ut i spillet. Disse kan brukes på alt i fra klær til biler. GTA IV handler ikke bare om å skyte, men også å gjøre oppdrag som f.eks. å frakte folk rundt i bil. I dag finnes spillet til Playstation, Xbox 360 og PC.

Se trailer fra spillet her:


Målgruppe
GTA serien er kjent for mye vold, og dermed er det satt 18 års aldergrense for spillet i Norge. Til tross for dette tror jeg målgruppen for spillet er ungdom fra 15 år og opp. Mest sansynlig er det også flest gutter som spiller dette spillet. På spill.no er det sagt at målgruppen for spillet er "
barnslige voldsglade tenåringer". Dette kan stemme godt hvis man kjøper GTA kun for å skyte/drepe folk. Men jeg vet at det er mange der ute som også kjøper spillet for å kunne kjøre de uttallige kjøretøyene som er på GTA. Selv syns jeg det er moro å bare leke seg med biler, motorsykler, båter, fly, tanks m.m.

Noen kjøretøy man kan boltre seg i:
external image gta-iv-biffwith-3back-axelsbeta-rar.jpgexternal image ksi905jzuy.jpgexternal image Bus-GTA4-front.jpgexternal image 4302-gta-iv-multiplayer-the-drop-off.jpg

Datamediets virkemidler. Er spillet lett å sette seg inn i?
Når det kommer til spillets grafikk er dette veldig realistisk og bra. ROCKSTAR som er utvikler og utgiver av spillet har lagt ned mye arbied i spillets grafikk. GTA IV er veldig detaljert, og ikke mist realistisk. F.eks. hvis man kjører ned en lyktestolpe begynner det å blinke og gnistre. Dette ser veldig bra ut! Stort sett alle lyder er også bra i spillet, og dette er en stor oppgradering fra tideligere GTA spill. I noen tilfeller vil man merke at noen av kjøretøyene har samme lyd. Men "detaljlydene" (våpen, skudd, lading av pistol, start av bil. osv) er veldig bra. Disse lydene høres 100% ekte ut, og dette er med på å dra opp spillopplevelsen betraktelig. Dette tror jeg også er grunnen til at såpass mange kjøper spillet kun for å leke seg, framfor å gjøre forskjellige oppdrag som spillet faktisk handler om.

GTA IV er meget lett å sette seg inn i. Både praktisk, altså hvordan man kontrollerer seg selv og biler, men også spillet historie. Historien blir forklart litt etter lett etter hvert som man gjør oppdrag. Av erfaring vil jeg si at man begynner å skjønne settingen veldig godt etter 10-15 oppdrag. Da skjønner man fort at det ikke bare handler om å kjøre bil, men også hjelpe "gjengen" fra de "farlige". Samtidig som spillet er lett og sette seg inn i, blir det selvsagt vanskelig etter hvert. Oppdragene man gjør blir mer innviklet og de tar ofte lenger tid. Bergensavisen skrev dette om historien/karakterene i spillet:
Skuespillet er upåklagelig, og rollegalleriet er bredt og variert med en rekke dype karakterer, noe som fører til mange interessante, sjarmerende og morsomme dialoger.
Uten å røpe for mye av historien kommer det både sentimentale og følelsesladde øyeblikk der flere av karakterene fremstår som mer sårbare, og vi får se flere sider av de enkelte enn det harde ytret vi som oftest blir kjent med først.

Man blir altså godt kjent med de forskjellige karakterene i spillet. Dette er noe av det som gjør spillet litt avhengighetsskapende.

Hovedpersonen Niko Bellic: Hovedpersonen har stor innflytele på fremtiden i spillet. Kort og godt fordi det er nettopp du som styrer hva han skal gjøre, dessuten tar du også mange viktige avgjørelser som er vesetlig for spillets framtid. Det er veldig enkelt å leve seg inn i rollen som
Niko Bellic, og man blir godt kjent med nærmiljøet rundt.

Her ser du de forskjellige bydelene du kan være i. Etter hvert får man tilgang til nye steder.
external image NikoBellic-GTAIV.jpg gta4mapsa8.jpg

Dramaturgi:
Det som gjør spillet spennede er at man hele tiden oppnår nye ting, samt at man det hele tilden åpnes nye muligheter i spillet. F.eks. nye kjøretøy, byer, personer osv. GT4 er morsomt fordi man kan gjøre veldig mye forskjellig. Spillet er veldig varierende, man kan være alt i fra taxisjåfør til en massemorder som skal ta "gjengen". Det at man hele tilden ser/opplever nye ting gjør at man vil fortsette å spille GTA 4

Spillet er også tilstede i andre medier: (nettverk/samfunn)
Siden GTA er et såpass omfattende spill finnes det i dag en rekke nettverk (forum) rundt spillet. Her kan man dele erfaringer og råd, samt nyttige tips. Spillet har også egene koder som gjør at man automatisk kan komme videre i spillet. Her er noen av nettverkene rundt GTA:
- http://www.gtaforums.com/
- http://www.gta4.net/
- http://www.neoseeker.com/forums/32198/
- http://www.thegtaplace.com/

Helhetlig vurdering:
Jeg syns dette spillet er veldig bra. Det har en god dramaturgi, det er spennede, morsomt og veldig varierende. Dessuten har GTA 4 vildig bra gjengivelse fra virkeligheten når det kommer til grafikk og lyd-effekter genrelt. Det jeg også liker med spillet er at man ikke trenger å gjøre de såkalte oppdragene, man kan nemlig også spille "fritt" uten å tenke på tidspress osv.

grandtheftautoIVb.jpg
Vurdert av Mats Brustad, desember 2011