JustCause 2


header.jpg

Just Cause 2 er et data- og konsollspill som kom ut 23. mars 2010 til Xbox 360, Playstation 3 og PC. Du styrer Rico Rodriguez som er en agent fra et amerikansk byrå kalt "the agency". Spillet handler om at Rico blir sendt til øyparadiset "panau" for å utrydde diktaturet der. Man styrer Rico gjennom en rekke oppdrag, hvor man bestemmer mye av historien selv.

Øya Panau er en korrupt øy hvor militære styrker styrer alt. Rico må få respekt i de tre gjengene på øya, og han må svekke myndigheten på Panau, enten det er å sprenge militære bensintanker, eller det er ved å rive ned statuer.

Lanskapet i Just cause 2 er alt fra høye snøkledde fjell til dype, mørke jungler. Det er et utrolig stort landskap, som man kan reise gjennom med alt fra passasjerfly til scootere. Dersom man ønsker å forflytte seg kjapt, må man kjøpe en "extraction". Det er da et helikopter som henter deg, og slipper deg i fallskjerm over et området du allerede har utforsket. Dersom du ikke har utforsket steder, må du ta deg dit selv.

Spillet har en historie man må bygge videre på, ved å ta over baser, stjele datafiler etc. Man kan også reise rundt på øya og overta ting selv, noe som man både tjener penger på, og som hjelper deg videre i spillet. Man finner penger, våpendeler og bildeler rundt om kring, og man kan ved disse få mere helse (så man tåler mer skade), oppgradere kjøretøy og våpen. Man kan også tjene penger på ting som å hoppe med motorsykler, hoppe fra høye bygninger eller bruer med fallskjerm, kjøre ekstremt fort, og kjøre i farlige og lave eller trange steder med fly.

Rico er også utstyrt med en "grappeling hook", som er en slags krok han kan skyte ut fra et armbånd. Med den kan han dra ting mot seg, henge sammen ting, eller kjapt dra seg selv til et sted litt lenger fram. Dersom man vil, kan man for eksempel stå på et biltak, og hoppe til en annen bil i fart ved hjelp av denne kroken.

Her er en offisiell trailer av spillet:
Spillet har en målgruppe på gutter/menn i alderen 16-30 år. Mange menn i denne alderen syns actionfylte spill med masse skyting, eksplosjoner, fallskjermhopp og jagerflyging er spennende og morsomt. Man har også klart å skaffe en ekstremt god kvalitet på bildet og lyden i dette spillet, noe som gjør at man enklere lever seg litt inn i spillet. Dette har så klart også noe å si for målgruppen. De som spiller sånne spill på PC, Xbox og playstation, er jo nettopp folk som er i målgruppen, og da gjelder det å ha et ekstremt godt produkt dersom man skal hevde seg.

Som mange andre offline-spill som baserer seg på en åpen verden med masse kjøretøy, kan man utover å oppdage spesielle kjøretøy, laste ned kjøretøy og drakter fra internett. Dette er ting som blir laget masse av, både våpen og biler.
Dette er noe av det man kan laste ned:


external image tuktuk_1.jpg

external image jc2_monster_truck_001.jpg

external image jc2_cream_001.bm1270744350.jpg

Spilleren har hele tiden innflytelse på hvor langt man har kommet i spillet. Man må gjøre oppdrag og ta over militære områder for å komme videre i spillet, og dersom man ikke gjør dette, vil det heller ikke skje noe på øya Panau. Man må overta byer for at de tre gjengene man hjelper skal kunne vokse, og man må bli kvitt militære ting for å senke militær innflytelse på befolkningen på øya. Man snakker med folk når man starter et oppdrag. Da vises en kort film av hvordan Rico får oppdraget, og hvor han blir fortalt hva han må gjøre. Rico prater aldri med lokalbefolkningen derimot. Man kan gå forbi folk som står og prater, og man kan høre hva de sier, men man kan ikke starte en samtale med lokale folk (utenom små kommentarer som blir slengt når man går på en person, stjeler bilen hans eller liknende.

Det at man hele tiden kan utvikle historien, gjør at man vil fortsette å spille. Når man kjører rundt på øya, ser man hele tiden en bensinstasjon man kan sprenge, eller en militærbase man kan ta over. Dette gjør at man kan bruke mye tid på spillet. Ulempen er at det kan virke litt gjentakende, i og med at alle bensinstasjoner er så og si like, alle oppdrag hvor man skal ta over en militærbase er helt like i rekkefølgen man gjør ting i, osv.

I spillet finnes det også hemmeligheter, eller såkalte "easter eggs". Dette er ting som er gjemt rundt i Panau, som man ikke finner annet enn ved å ha litt flaks. Man kan også finne videoer på nettet som viser disse fram, og her er et eksempel på det:Det at dette spillet handler om en korrupt øy, med et diktatur, kan jo være et hint om andre land med diktatorer som styrer landet. Dette er jo tross alt et samfunn som faktisk kunne eksistert i verden i dag. En stor, mektig leder, med et militære som styrer og passer på befolkninga. Dette er et problem som har eksistert lenge før denne typen spill ble funnet opp.

Ulempen med spillet, er at det er svært usannsynlig at én mann skal kunne ta over baser, og drepe militære ledere helt alene. Men, på den annen side, er det svært få spill hvor man styrer mange mennesker samtidig som slår i gjennom. Det trenger jo heller ikke å være helt sannsynlig for at et spill skal være morsomt eller populært.

På nettsidene til spillet, kan man finne en link til et forum dedikert til dette spillet. Her kan man finne det offisielle forumet til spillet, men det finnes flere spillforum med egne deler dedikert til dette spillet. For eksempel dette og dette. Mange av disse forumene er til playstation 3, xbox, eller pc, og man må som spiller vite hvilke forum som er til den samme spillkonsollen man bruker, i og med at det finnes små forskjeller i spillet, basert på hvilken konsoll man bruker.

Personlig syns jeg dette er et ganske bra spill. Det er mye action, og mye som skjer hele tiden. Dersom du kjører rundt i en av byene på Panau, skjer det noe hele tiden. Plutselig svinger noen av medlemmene av en av de tre gjengene fram, med militæret i hælene. Man kan da selv velge å enten hjelpe til eller kjøre pent videre, men mulighetene byr seg hele tiden. Man kjører også plutselig forbi en "propaganda trailer", som er en bod med militære som driver propaganda for presidenten. Man hører stemmen hans på høytalere i hele kvartalet rundt, og kan selv velge om man vil drive spillet og historien videre, og sprenge hele boden, eller om man vil ignorere den.

Det som er et minus ved dette spillet, er de få "bugs" eller "glitchene" som er ved spillet. Dersom du kjører en bil fort inn i et tre, blir bilen bare smadra hvis du sitter inni, men dersom du hopper ut av bilen rett før krasjet, vil bilen eksplodere, selv ved lave hastigheter, hvis krasjet er ille nok.
Dersom man faller ned en lang bakke, vil Rico fortsette å falle en evighet, helt til han er nede fra bakken. Ramlinga kan skje opptil et par minutter, avhengig av bakken. Dette er en feil som er tidvis irriterende, men det kan hende det er ment å være sånn? Det er også tidvis andre små feil, men dette er noe som ikke spiller så stor rolle.

Helhetlig er det et morsomt og spennende spill, selv om det tidvis kan være veldig repeterende. Dersom man vil fullføre spillet 100 prosent, kan det ta opptil 100timer, og kanskje mer. Dette kommer an på hvor grundig man er fra starten av. Det er også mulig å droppe å fullføre "mercenary mode" som begynner etter man har fullført historien, og heller bare spille og ha det gøy uten å tenke på antall prosent fullført.
Alt i alt, et godt spill, men litt repeterende og ensformig til tider.


external image Just-Cause-2-Explosion.jpg


Kilder:


http://www.justcause.com/
http://en.wikipedia.org/wiki/Just_Cause_2
http://www.vg.no/spill/artikkel.php?artid=584422
http://www.youtube.com/watch?v=5kjs-SC70Wg
http://www.youtube.com/watch?v=YrdfeUpn60c
http://forums.eidosgames.com/forumdisplay.php?f=267
http://www.gamespot.com/just-cause-2/forum/platform/ps3
http://www.ps3trophies.org/forum/just-cause-2/
http://scottisalwaysright.com/just-cause-2-review/
http://store.steampowered.com/app/8190/