external image Metro-2033.jpg


Metro 2033 er et førstepersons horrorskytespill laget av A4 Games og gitt ut av THQ for Xbox 360 og Microsoft Windows i 2010. Den har en rangering på 16 ifølge PEGI sin skala for aldergrense på spill.

Handlingen foregår året 2033 der en apokalypse tvinger de gjenlevende menneskene i Moskva til å flykte ned i metroen. Protagonisten i spillet er den 20 år gamle Artyom, og det er på stasjonen Exhibition at handlingen starter.

Kort om historien
Etter at stasjonen blir angrepet av Nosalises, som er en av de mer vanlige fiendene i spillet, så blir Artyom fortalt om den nye faren med The Dark Ones. Dette er mennesker som har utviklet seg videre etter å ha blitt utsatt for det skadelige miljøet. De blir også omtalt som Homo Novus og er hovedantagonistene i spillet.
Vokteren Hunter, som sammen med andre voktere tar vare på mange av stasjonene i metroen, forklarer Artyom at han skal prøve å finne og utradere The Dark Ones fordi de har angrepet flere stasjoner i metroen. Han ber også Artyom om å dra til stasjonen Polis og fortelle om den nye krisen om han ikke kommer tilbake igjen ved morgenen.
Historien til hovedpersonen starter da han får beskjed om at Hunter ikke har kommet tilbake, og han legger så ut på sin reise til Polis. Denne reisen tar han med gjennom flere stasjoner i metroen og det er tilfeller der han må reise til overflaten for å nå målet sitt.

Det er slik overflaten ser ut i Metro 2033
Det er slik overflaten ser ut i Metro 2033Målgruppen
Metro 2033 har en relativt stor målgruppe.
Spillet passer først og fremst til alle som liker førstepersonsskytespill med en del action. Det passer også vanlige spillere som spiller mest for opplevelsen, og for de erfarne så finnes det en vanskelighetsgrad som gir nok utfordringer og spenning til å vare spillet ut.
De som liker spillserier som S.T.A.L.K.E.R. eller spill som Fallout 3, med en post-apokalyptisk atmosfære, survival og stealth elementer vil definitivt like dette spillet. Metro 2033 har også en strategisk vri som kan tiltrekke de mer tålmodige spillerne.
Metro 2033 har dessuten en god historie, og atmosfæren passer perfekt til settingen. Det er også horrorelementer og det faktum at du mange ganger er alene bidrar til følelsen om at du må virkelig tilpasse deg for å overleve.
Sniking spiller en stor rolle i spillet, da du er ofte alene og har ofte lite ammunisjon
Sniking spiller en stor rolle i spillet, da du er ofte alene og har ofte lite ammunisjon
Virkemidler i spillet
Spillet kaster spilleren inn i en post akopalystisk hovedbase. Lydene handler mest om å fange følelsen og det er gjennomført bra. Det er en tom ensom følelse man får når man vandrer rundt som gjør spilleren en anelse nervøs på hva som skjuler seg rundt neste hjørne. Grafikken og designet bygger opp på følelsen skaperne ville ha, og mengden detaljer på nivåene og fiendene er stor.Kontrollene bygger på det standarde pc-kontrollene som gjør det enkelt og relaterbart for førstegangs brukerne. Det er få quick time events, men likevel er spillet en filmatisk opplevelse.
Du må følge med på klokken din for å se hvor skjult du er og hvor mye tid du har før du må bytte filter på gassmasken din
Du må følge med på klokken din for å se hvor skjult du er og hvor mye tid du har før du må bytte filter på gassmasken din
Interaksjon i spillet/Eventuelle valgmuligheterSpilleren styrer karakteren fullstending, men man kan si at spillet styrer spilleren med en linjær oppbygging. Spillet er ikke så åpent, men om man leter godt finner man hemmelige rom eller ekstra våpen og ammunisjon. Igjennom spillet får du gjøre valg som kan påvirke hvilken slutt du kan velge mellom. Om du har gjort de riktige valgene så får du en kort stund velge om du vil ha den alternative slutten. Denne slutten er derimot non-canonical, som betyr at det er ikke den slutten som den ekte.
Du møter disse flere ganger i spillet. Hva du gjør når du møter dem er opp til deg, men det har en påvirkning på slutten
Du møter disse flere ganger i spillet. Hva du gjør når du møter dem er opp til deg, men det har en påvirkning på sluttenDramaturgi: Hva som gjør spillet spennende og interessant, og hvilke deler som gjør at spilleren vil fortsette å spillePostakopalypse er noe som er interessant for de fleste. Mange spill bygger opp til før og under katastrofen. Men hva skjer etter katastrofen har vært og livet som en "overlever"? Monstre har tatt over og den vanlige livsstilen er revet vekk fra en. Dette er en grunn spillet i seg selv er avhengighetsskapende. Den følelsen av å prøve å leve videre og overleve hverdagen. Den "eerie" og småskumle stemningen som er gjennom hele spillet virker veldig troverdig, og både små og store detaljer får det til å virke som at du virkelig er i fanget i metroen. Overlevelsesdelen i spillet får også spilleren til å stresse seg opp for å prøve å gjøre alt i sin makt til å komme seg unna med nok ammunisjon og helse i behold. For å klare nettopp dette må man tenke strategisk, bruke rå styrke, eller rett og slett holde seg så godt skjult som man bare kan, og det er derfor dette spillet kan være vanskelig og avhengighetsskapende.
Spillet har en filmatisk opplevelse som trekker deg inn i den realistiske sci-fi verdenen
Spillet har en filmatisk opplevelse som trekker deg inn i den realistiske sci-fi verdenen
Fortellingen/Handlingen i andre medierSpillet er basert på boken Metro 2033 av Dmitry A. Glukhovsky. Boken er en analyse av det moderne Russland, med en post apokalyptisk Sci-Fi vri. Spillet har tatt flere elementer av boken, da skaperne av spillet og Glukhovsky har jobbet tett sammen. Glukhovsky har også laget en indirekte fortsettelse på Metro 2033, kalt Metro 2034. Det nye spillet, Metro: Last Light er en fortsettelse på den versjonen av historien som spillet følger. Det er også sagt at Glukhovsky har snakket om å selge filmrettighetene til boken sin.


Nettverk og samfunnOm man på noe vis trenger hjelp er det å anbefale Steam sine forum for dette spillet, men det finnes også andre sider dedikert til Metro 2033. Annet å anbefale er walkthroughs på kjente sider som IGN eller GameFaqs eller Let's play-videoer på Youtube som lett hjelper enhver spiller om de står fast. Let's play-videoer kan også være god underholdning.


Hva jeg synesMetro er et av de beste postakopalystiske spillene som er ute på markedet og et veldig bra spill. Det kan være vanskelig som en start for nybegynnere innen for spillsjangeren, men er et godt valg om du vil ha en introduksjon til spillverdenen enten for deg selv eller noen andre. Stemningen, storyen og hendelsesforløpet er godt gjennomtenkt og er veldig avhengighetsskapende uansett kjønn og alder må jeg mene. Som så mange andre så anbefaler jeg deg å skaffe deg Metro 2033 så fort som mulig. Dette er en opplevelse du kan "kose" deg med mens du venter tålmodig til oppfølgeren.