external image SimCity_4_cover.jpgexternal image simcity4_ss4.jpg
external image simcity.jpgexternal image sim-city-4-town5.gif

SimCity 4 er ett byplanleggingspill utviklet av spillselskapet Maxis og publisert i Januar 2003. Spillet er den fjerde i rekken av SimCity-spill og det første SimCity-spillet kom i 1989. Spillet er med i "Sim-Simulator" spillene utviklet av Will Wright, som blandt annet har lagd SimCopter, SimLife og The Sims.
Spillets hovedpoeng er å kunne bygge en by. Byen din vil starte fra en liten "village" til å bli ett "megapolis" representerer en storby. Spillet har ingen spesifike mål når man spiller i sandkassemodus. Da er poenget kun å bygge en by og vedlikeholde den med veinett, kloakk, elektrisitet og annen transport. Når du spiller i "Scenario-mode" derimot, er målene forskjellige. Da kan du for eksempel få en storby hvor du må rydde opp i byens kloakksystem, bekjempe kriminaliteten, utvikle byen videre etc. Grunnen til at spillet er blitt en slik suksess, er at det er store muligheter for å gjøre slik du vil. Du kan lage egne bygninger, egne scenarioer og det finnes tusenvis av tredjeparti ekstramateriale. Dette gjør også at spillet fortsatt er aktuelt i dag, og nettsamfunnene for utveksling av erfaringer og tilbehør er store.

Reklamefilm fra 2003


Da man kjøper spillet og får det installert, starter man i den fiktive regionen Timbuktu. Her kan man spille i Tutorial-byene og lære hvordan man spiller spillet. Her finnes også forskjellige scenarioer som tar deg gjennom fire oppdrag, hvor du kjemper kriminalitet eller byens samferdselsproblemer.
Spillets målgruppe er for det meste ungdom til unge voksne, men mange eldre personer spiller spillet fortsatt fordi det vekker nostalgi og er ett spill som er rolig og avslappende; om man klarer å administrere byen skikkelig, da.
Apillet er i grunn todimensjonalt, siden du ikke kan flytte fritt på kameraet. Man kan likevel velge mellom 4 forskjellige synsrettninger for å se byen allround. Dette skaper da en 3D-effekt på spillet. Spillets bakgrunnsmusikk er mye jazzmusikk som skaper en urban feeling og avslappet stemning over det du gjør.

I dette spillet er det lagt opp helt og holdent til hvordan du vil gjøre det. Vil du skape en liten småby, eller vil du skape ett metropol? Spiller man i sandkassemodus har man tusenvis av muligheter for hva du vil ha og hvordan du selv vil gjøre det. Byene er også utstyrt med ett byråd som kommer med ulike tips og "uh-ohs" i forhold til at det kanskje er trafikkaos på en veistrekning, eller kloakkanløpet ikke holder mål i forhold til innbyggerveksten.
Det som gjør spillet avhengighetsskapende er att du som spiller ikke blir stresset, og du kan slappe av når du spiller det. Med den "coole" jazzmusikken flyr tiden simpelthelt forbi. Som nevnt tidliger bygger spillet på dine egne kreasjoner, og dette gjør det attraktivt for de fleste som liker å holde kontroll på ting og realisere drømmer.
Selv synes jeg spillet er ett fantastisk spill også i dag. Det bygger på ett sterkt konsept med sterke forgjengere som Simcity 2000 og 3000. Selv om SimCity societies (som forøvrig er etterfølgeren til Simcity 4) ikke holder mål i dag, blir likevell Simcity 4 mer populært enn etterfølgeren. Med det brede spekteret av online-material og enkle oppsettet som følger med originalt er dette definitivt en klasikker i spillverdenen, og har inspirert flere andre Simulator/byutviklingsspill.